Így készülj egy NAV ellenőrzésre cégeddel

 

Neked is “összeugrik a gyomrod”, amikor NAV címkés értesítőt veszel a kezedbe? Bár manapság már ezt is elektronikusan kapod! Akkor nagy valószínűséggel egy KKV vezetője, vagy könyvelője vagy. Jól figyelj, ez Neked szól…


Talán már Te is hallottad, hogyan mennek mostanában a tiédhez hasonló cégek ellenőrzései a NAV-nál. Korábban még hagyományos módon, szúrópróba szerűen hívták be a cégeket ellenőrzésekre, ma már ez nem így van.

Sokat fejlődött a NAV ellenőrzési módszere az elmúlt időszakban! Ma már olyan információs eszközök kerültek az adóhatóság kezébe, amivel célzottan tudnak konkrét pénz- és árumozgásokat, üzleti műveleteket ellenőrizni. Sokszor többet tudnak egy-egy vállalkozásról, mint a tulajdonos saját maga.

Banki tranzakciók, online számla, online pénztárgép, ÁFA- bevallások, EKÁER, szállítólevél, szerződések, SZJA- bevallások – szóval szinte minden, mint információs források adatai állnak naprakészen az adóhatóság részére. Az informatikai rendszerek automatizálásával, az adatok központosításával és megosztásával, az összefüggések, kockázatok vizsgálatát már emberi beavatkozás nélkül számítógépek végzik, és bizony az algoritmus nagyon jól jelzi, ha egy cégnél valami nem stimmel.

Ilyenkor jelzést küld az ellenőrzési osztály felé, ahol a revizorok behívják a céget vizsgálatra – de már a valós helyzethez nagyon közel álló ismeretek birtokában. Az esetek több mint 90%-ban valós problémára világít rá a rendszer, így a revíziók számának csökkenésével, a kiszabott büntetések és a tényleges hatékonyság rengeteget fejlődött a NAV részéről.

Hogyan kerülheti el céged az ellenőrzések káros hatásait?

Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a hibák kiszűrésére még az adatszolgáltatást megelőzően érdemes a vállalatoknak intézkedniük, ami a megfelelő pénzügyi- és könyvelési szoftver, valamint jól megszervezett ügyviteli rendszer használatával kezdődik.

Az ország egyik régi szoftverfejlesztő cégének vezetője – a Contorg Kft. tulajdonosa – Regős Gábor szerint, egy jól felügyelt, szakmailag megfelelően szervezett és könyvelt cégnek kicsi az esélye, hogy bekerüljön a problémás adóalanyok közé. Ennek szellemében készítik szoftvereiket is és adnak tanácsot mind a cégek vezetőinek, mind a könyvelőknek.

Egyik nagy előnyük a versenytársaikkal szemben, hogy egyénre és vállalatra szabott rendszert tudnak adni, ami nagyban segíti a könyveléssel járó feladatokat. Mindamellett, ha szükséges, észszerű változtatásokat és fejlesztéseket is képesek a rendszereikbe építeni.

A Contorg Kft. „régi motorosnak” számít a szoftverpiacon, ami ebben az esetben igen nagy előny, hiszen több évtizedes tapasztalataikból kiindulva tudják, mi van a “sorok mögött” és nem félnek ezt használni is, az előnyödre!

 

A Contorg Kft ajánlatai

Önálló vállalati könyvelőknek: Evolut Főkönyvi és Pénzügyi Rendszer

Önálló könyveléssel, gyártással működő cégeknek: Evolut Integrált Vállalati Rendszer

Webáruházat üzemeltető cégeknek: Webshopos Integrált Vállalati Rendszer

Könyvelőknek: Evolut Számviteli és Pénzügyi Rendszer

Kérdése van?
Keressen minket!
Tel.: +36-75/343-646E-mail: info@contorg.hu
Postacímünk: 7020 Dunaföldvár, Gábor Pál utca 5.
Teamviewer - Contorg
© Copyright 1988-2021. Contorg Kft. Minden jog fenntartva. Adatkezelési tájékoztató Arculattervezés, honlaptervezés: Kreatív Vonalak